× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pred začiatkom sezóny: HC Košice


12.09.2023

 

Klub HC Košice bude súčasťou našej najvyššej súťaže už tridsiaty prvýkrát, v lige pôsobí nepretržite už od jej vzniku. Ide o historicky najúspešnejší klub, čo sa týka medailovej zbierky. Počas tridsiatich sezón sa mužstvo mohlo tešiť deväťkrát z titulu majstra Slovenska, sedemkrát bolo porazeným finalistom a trikrát získalo bronzové medaily za tretie miesto.

Uplynulá sezóna sa pre mužstvo nezačala práve najlepšie. V úvodných piatich zápasoch dokázali „oceliari“ zvíťaziť len jedenkrát a figurovali na predposlednom mieste tabuľky. K nepriaznivým výsledkom sa pridali aj komplikácie v súvislosti s domovskou Steel arénou. Po náročnom štarte sezóny sa však mužstvo nakoplo a mohlo sa tešiť zo zisku pohára Dušana Pašeka, odovzdávaného víťazovi základnej časti. Štvrťfinálovým súperom Košičanov v play-off bola HK Nitra, ktorú východniari zdolali pomerom 4:1 na zápasy. Semifinálová séria s Michalovcami bola veľmi vyrovnaná a o finalistovi rozhodol až posledný, siedmy zápas, v ktorom Košičania zvíťazili 3:1 a po ôsmich rokoch sa prebojovali opäť do finále. Finálovým protivníkom bol klub HKM Zvolen, s ktorým si hokejisti Košíc poradili v piatich zápasoch. Ten posledný vyhrali na domácom ľade 3:0 a mohli sa tešiť z deviateho titulu majstra Slovenska, čím vyrovnali rekord Slovana Bratislava a zároveň navýšili svoju medailovú zbierku na devätnásť cenných kovov. Počas základnej časti „oceliari“ strelili stošesťdesiattri gólov a inkasovali ich stoštrnásť. Ku päťdesiatim zápasom, odohratým v základnej časti, pridali ešte sedemnásť vo vyraďovacej fáze. Zaznamenali celkovo tridsaťdeväť víťazstiev, šesť výhier po predĺžení, devätnásť prehier a tri prehry po predĺžení. Bodovo najúspešnejší boli proti rivalovi z Prešova, keď vo vzájomných zápasoch získali dvanásť bodov. Naopak proti celkom z Bratislavy a Zvolena sa Košičanom podarilo získať iba päť bodov.

Košičania mali silný káder, o čom svedčí nielen tímový úspech, ale aj individuálne štatistiky hráčov. Medzi najväčšie opory patrili legionári Joona Jääskeläinen, najproduktívnejší hráč tímu, Jordon Southorn, najproduktívnejší obranca tímu, či Brett Pollock a Hunter Fejes, ktorí sa ku tímu pripojili v priebehu sezóny. Oporami boli aj Slováci Michal Chovan, Marek Bartánus a brankár Jaroslav Janus, ktorého úspešnosť po sezóne bola 93,33 percenta.

Príchody: Pred sezónou 2023/2024 klub oznámil príchod siedmich nových hráčov, pričom ide o piatich Slovákov a dvoch Američanov. Hráčmi spoza mora sú Chase Berger a Cooper Zech. Obidvaja už majú skúsenosť so slovenskou extraligou. Berger bol v sezóne 2021/2022 najproduktívnejším hráčom Banskej Bystrice, odkiaľ sa presunul do nemeckej najvyššej súťaže. V drese Bietigheimu Steelers odohral päťdesiatjeden zápasov a získal tridsaťtri bodov za osem gólov a dvadsaťpäť asistencií. Zech sa na našich klziskách objavoval v sezóne 2020/2021, no v drese Nitry odohral len pätnásť zápasov. V uplynulej sezóne pôsobil v zámorskej AHL, resp. ECHL. Vo farmárskom tíme Chicaga Blackhawks, Rockford IceHogs, zaznamenal dva body a za tím Indy Fuel si pripísal osem štartov so ziskom desiatich bodov za päť gólov a päť asistencií.  

V rámci slovenskej extraligy sa do Košíc sťahuje trojica Tomáš Zigo, Filip Krivošík a Eduard Šimun. Zigo strávil posledné štyri sezóny v hlavnom meste a so svojimi spoluhráčmi sa mohol tešiť aj z majstrovského titulu. V tej uplynulej odohral štyridsaťsedem zápasov a získal sedemnásť bodov. Pre druhého najproduktívnejšieho hráča Nitry, Filipa Krivošíka, to bude tretia sezóna v našej najvyššej súťaži. Počas sezóny 2022/2023 zasiahol do päťdesiatich zápasov, v ktorých získal tridsaťdva bodov za deväť gólov a dvadsaťtri asistencií. Šimun bol posledné dve sezóny hráčom Prešova a v tej poslednej aj jeho kapitánom. Nastúpil na štyridsaťosem zápasov, zaznamenal osemnásť bodov a bol druhým najproduktívnejším Slovákom v tíme „koňarov.“

Po štyroch sezónach strávených v českej najvyššej súťaži sa na extraligové klziská vracia Mário Lunter. Slovenský reprezentant a v minulosti hráč Banskej Bystrice predchádzajúce sezóny obliekal dres Mladej Boleslavy. Počas štyroch sezón si v českej extralige pripísal celkovo stosedemdesiatjeden štartov a získal štyridsaťštyri bodov za dvadsaťdva gólov a rovnaký počet nahrávok. Nováčikom v slovenskej extralige bude Róbert Bačo. Rodák z Košíc je slovenským mládežníckym reprezentantom a zúčastnil sa svetových šampionátov do osemnásť aj do dvadsať rokov. Juniorskú kariéru strávil v susednom Česku, odkiaľ sa presunul do kanadskej juniorskej súťaže WHL, kde pôsobil uplynulé dve sezóny. V ich priebehu nastúpil na stotridsaťdva zápasov a získal štyridsaťdeväť bodov.

Odchody: Pred sezónou 2023/2024 klub oznámil odchod deviatich hráčov. Pôsobisko v rámci slovenskej najvyššej súťaže zmení pätica hráčov, a to Ladislav Romančík, ktorý bude pôsobiť v bratislavskom Slovane, Marek Slovák, vracajúci sa do rodnej Nitry a trojica Miroslav Novota, Jakub Linet a Denis Parshin, ktorí sa pripoja ku nováčikovi slovenskej extraligy, HC 19 Humenné. Dvojica Marek Hovorka a Radoslav Tybor posilní prvoligovú Dubnicu.

Do nemeckej najvyššej súťaže DEL sa presúva obranca Jordon Southorn, ktorý bude pôsobiť v mužstve Augsburger Panther, naopak, dobre stavaný útočník Ville Leskinen zamieri do dánskej najvyššej súťaže, kde už stihol za tím SønderjyskE odohrať tri ligové zápasy.  

Na poste hlavného trénera nenastala zmena, a tak aj v sezóne 2022/2023 mužstvo povedie skúsený Dan Ceman, ktorý v slovenskej extralige získal už dva tituly a rovnaký počet získal aj v najvyššej dánskej súťaži. Na poste asistenta trénera bude naďalej pokračovať Tomáš Kochan, Tima Saarikoskiho však nahradil Ryan Colville.  

Počas prípravy Košice odohrali päť zápasov. Proti Humennému nastúpili „oceliari“ dvakrát a obidva razy sa tešili z víťazstva. Rovnako víťazný bol aj zápas proti Spišskej Novej Vsi, ktorí Košičania zvládli pomerom 2:1 po predĺžení. Devätnásteho a dvadsiateho augusta sa konal v Poprade už sedemdesiaty šiesty ročník Tatranského pohára. Bilancia košického A-mužstva bola jedna výhra a jedna prehra, keď zvíťazilo nad fínskym tímom SaiPa, ale vo finále podľahli domácim Popradčanom. Ocenenie pre najlepšieho útočníka turnaja si odniesol Mário Lunter.

„Oceliari“ si ziskom titulu v sezóne 2022/2023 vybojovali účasť v medzinárodnej súťaži CHL – hokejovej lige majstrov. V prvom kole základnej časti Ligy majstrov Košičania prehrali pomerom 1:3 na ľade švajčiarskeho EHC Biel-Bienne. Druhý zápas bol taktiež z pohľadu Košíc neúspešný, keď podľahli ďalšiemu švajčiarskemu celku, Genéve Servette, pomerom 2:3. Ani tretí švajčiarsky tím východniarom nesadol a pomerom 2:5 podľahli Rapperswill-Jona Lakers. Rovnakým skóre sa v neprospech Košičanov skončil aj zápas proti EHC Red Bull München. Na najbližší zápas v CHL nastúpia na domácom ľade 10. októbra 2023 proti celku Skellefteå, a o osem dní neskôr, opäť doma, proti tímu Adler Mannheim. Aktuálne HC Košice figurujú v tabuľke ligy majstrov na predposlednom, dvadsiatom treťom mieste.  

Prognóza: Po úspechu z predošlej sezóny budú Košičania pomýšľať iba na obhajobu titulu, absencia finálovej účasti by pre takto poskladaný tím bola neúspechom. Množstvo produktívnych hráčov v klube ostalo a doplnili ich ďalšie zvučné mená, čo dáva predpoklad na umiestnenie na čele tabuľky. Aj fanúšikovia každoročne očakávajú postavenie na jej vrchných priečkach, postupom sezóny zistíme, či sa klubu darí napĺňať jeho ambície.

 

 

 

autor: Iveta Rapčanová I grafika:

 












 

PODOBNÉ ČLÁNKY